Street SM och bästa rawbollarna

Hallå.
Just nu så är jag i Sundsvall. Min make ska nämligen tävla i street dance SM, så kul. Detta innebär att jag ska sitta i en idrottshall hela dagen, lyssna på hip hop, fika, kolla på  alla grymma dansare, äta, heja, fika lite till, knäppa tusen kort och bara ha det trevligt. Det blir lätt så att vi som är publik och på-hejjare under dessa danstävlingar, fikar en heeeel del. Idag har jag laddat upp med naturgodis och rawfoodbollar som jag gjorde i torsdagskväll. Har dessutom med ett gäng av mina bullar som jag gjorde i torsdags kom jag på nu också. Jag och svärmodern behöver inte svälta ihjäl med andra ord. 
 
 
 Det här med bollar, gott, enkelt och går att variera i all oändlighet. Idag har jag med mig mina favoriter. De påminner om en vanlig chokladboll, alltså är den smaksatt med kaffe. Så gott. Här kommer receptet:
 
ca 2,5 dl urkärnade dadlar
2 dl valfria nötter
ca 3,5 msk raw kakao (lite efter tycke och smak)
ca 1/2 dl kaffe (efter tycke, smak och konststens)
1/2 dl havregryn/boveteflingor
Någon msk jordnötssmör
Lite salt
ev. ytterligare sötning, typ agave/honung om man önskar.
 
 
 
 Klipp sönder/hacka dadlarna så att dessa går enklare att mixa. Mixa sedan dessa tillsammans med kaffet till en kladdig massa. Mixa även nötterna lite snabbt till ett bra kross. Blanda sedan alla ingredienser till en bra smet. Jag vill göra er observanta på att jag alltid höftar när jag bakar. Jag improviserar oftast, vilket gör att det här med exakta mått är lite svårt för min del. Men, alla är ju mästare på bollar, alla vet ju hur en bra smet/deg ska vara. Så - blir degen för lös så blanda i mer torra ingredienser och behövs mer vätska så ha i lite mer kaffe!
 
Pricken över i:et som gör att dessa blir så galet goda är kaffet, men också saltet. Så glöm inte att salta! Jordnötssmöret bidrar med sin gudomliga smak och även det, med lite sälta.  Är man inte ett nötsmörsfreak som jag, så kan man självklart skippa det. Ett tips är då att ha någon matsked kokosolja! Världens bästa grej. Ger både god smak och är fullproppat med nyttigheter.
 
Rulla sedan bollarna i något gott, jag brukar variera mig. Just denna gång blev godingarna rullade i ett nötkross, annars brukar jag rulla dem i rostad kokos eller i kakao nibs. Ät på direkten eller ställ i kyl/frys ett tag.
 
 
 
Nu ska jag hejja vidare, ha en trevlig helg!
 
Åse

Kommentera här: