Ayurveda

Hej!
Ayurveda någon?
 
Fett spännande säger jag!
Det finns så mycket kunskap och vishet i historien som vi har förträngt idag i vårt teknikfixerade samhälle. Vi har glömt att lyssna på kroppen och våra hjärtan. Istället för att lyssna på mättnadskänsla räknar vi kalorier. Istället för att känna efter hur kroppen känns ignorerar vi signalerna och stressar vidare. Jag tror på att människan är självläkande. Vår kropp i sitt naturliga tillstånd är frisk och stark. Vårt sinnes naturliga tillstånd är lycka. Någonstans på vägen gick vi åt något helt knasigt håll och tappade bort oss. Vi slutade lyssna och började fokusera på andra saker samtidigt som vi undrade hur vi ska bli lyckliga och varför denna onda sjukdom cancer finns. Jag tror att svaret ligger i enkelheten. Det är enkelt. Vi har snurrat in oss alldeles för mycket. Kärlek är grundordet. Därifrån utgår allt. Mer om det en annan gång ;)
 
Ayurveda är en indisk lära. Det handlar om att komma i balans i kropp och själ. Det finns tre doshor - Pitta, Kapha och Vata. Alla människor har alla doshor i sig men är mer av någon. Detta speglar sig i kropp och personlighet. För att få bästa möjliga balans i livet behöver en balansera sin dominerande dosha genom att ha en livsstil som väger upp.
 
Till exempel så är min dominerande dosha Pitta. Här är en beskrivning (obs - jag är typ 40% pitta så det blir ganska extrema beskrivningar eftersom de flesta människorna är en blandning av doshorna):

Kvaliteter hos Pitta: Het, ljus, intensiv, genomträngande, stickande, skarp, sur. Personer med dominerande Pitta har en eldig karaktär som manifesteras i både kropp och själ.

Fysiska egenskaper: Pitta-personer är vanligtvis av medelstorlek och vikt. De har utmärkt matsmältning, vilket ibland får dem att tro att de kan äta vad som helst. De har en varm kroppstemperatur. De sover gott under korta perioder och har en stark sexualdrift. När de är i balans har de en glänsande hy, perfekt matsmältning, riklig energi och en stark aptit. När de är ur balans, kan Pitta lida av hudutslag, en brännande känsla, magsår, överdriven kroppsvärme, halsbränna och matsmältningsbesvär.

Emotionella kännetecken: Pitta har ett kraftfull intellekt och en stark förmåga att koncentrera sig. När de är i balans är de goda beslutsfattare, lärare och talare. De är exakta, skarptänkta, direkta och ofta frispråkiga. I obalans kan de ha kort stubin och vara argumenterande.

Du kan uppleva några av följande symtom:

Inflammerade utslag, akne, munsår
Akut inflammation i kroppen eller lederna
Sura uppstötningar, magsår eller magsår, halsbränna
Illamående eller obehag vid missade måltider
Lös avföring
Obehaglig känsla av värme i kroppen
Frustration, ilska, irritabilitet
Dömande, otålighet, kritiskhet, intolerans
Röda, inflammerade eller ljuskänsliga ögon
Alltför perfektionist tendenser

För att minska pitta, har Ayurveda gett oss behandlingsstrategier i form av kost, livsstil och naturläkemedel. Här är några underliggande begrepp som dessa strategier bygger på: 

Kyla
Kapitulation
Måttfullhet

För att balansera Pitta som alltså är het, lätt, intensiv, genomträngande, stickande, skarp, sur ska man t.ex. äta motsatsen - mat som är kall, mild, tung, mjuk och sötRegelbundna måltider, sovtider och att ta sig tiden att leka och slappa förutom att prestera och jobba. Ha kul och inte ta saker för seriöst. Att kapitulera istället för att kontrollera.  Att tänka tankar som är lugna, lyssna på lugn musik och hålla sig sval mentalt och fysiskt. Att meditera.

(Läs mer och gör test HÄR)

Det som har gjort stor skillnad för mig är att skaffa mig riktiga rutiner, jag har har haft NOLL innan. Sovit olika tider, ätit väldigt oregelbundet och haft en allmänt oregelbunden livsstil. Nu har jag en riktig satsig morgonrutin som gör att jag startar morgonen på ett perfekt sätt - medvetet och lugnt. Jag äter FRUKOST. Bara en sådan grej. Jag gör andningsövningar när jag är uppstressad. Jag mediterar på kvällen. Shit, inte visste jag att rutiner var en sån grej asså! Jag gillade tanken på att leva lite spännande, men rutiner äger faktiskt.

"...På den mest grundläggande nivån är vår fysiologi mycket anpassad till - och stöds av - en känsla av regelbundenhet. Egentligen är detta just därför den dagliga rutinen är ett sådan potent läkemedel. En daglig rutin ger stabilitet och förutsägbarhet som är i stort sett frånvarande från våra hektiska moderna liv. Rutinen skapar ett antal bekanta och lugnande referenspunkter varje dag som skickar en rungande bekräftelse till de djupa vävnader i kroppen att allt är väl, att vi kan vara lugna. När kroppen blir van vid och lär sig att räkna med en daglig rutin som innehåller saker som tillräcklig vila, lämplig motion och en närande andlig praxis så kan nervsystemet äntligen börja slappna av."